Nu de energieprijzen zo hoog zijn, staan veel huurders te springen om een energiezuinigere woning en zoeken ze naar alternatieven voor de verwarming. Het verduurzamen van al onze woningen is helaas ontzettend duur en we moeten daarbij aan veel regels voldoen. Daarom lukt dat niet zo snel als we graag zouden willen en zal dit proces nog wel enkele jaren duren. Veel huurders willen hier niet op wachten en willen daarom zelf aan de slag met bijvoorbeeld zonnepanelen en/of airco’s. Dat kan, maar wel onder bepaalde voorwaarden
ZAV categorie ‘mag niet / tenzij’
Bij het aanbrengen van zulke ingrijpende veranderingen aan uw woning krijgt u te maken met de regels van de ZAV: Zelf Aangebrachte Veranderingen. De ZAV’s hebben we onderverdeeld in drie categorieën, te weten:
ZAV’s die mogen: – dit zijn veranderingen die u mag aanbrengen en die bij de verhuizing onder voorwaarden mogen blijven zitten.
ZAV’s die niet mogen, tenzij – deze ZAV’s mag u aanbrengen en kunnen uitsluitend blijven zitten als de nieuwe huurder deze van u over wil nemen.
ZAV’s die nooit mogen – deze ZAV’s moeten bij de verhuizing altijd verwijderd worden.
Zonnepanelen en airco’s zijn typische voorbeelden van ZAV’s die in de categorie “mag niet / tenzij” vallen. Dit betekent dat wanneer u gaat verhuizen, de verandering alleen mag blijven zitten wanneer de nieuwe huurder deze van u wilt overnemen. Ook de onderhoudsplicht en herstelplicht moet worden overgenomen. In het geval dat er nog geen nieuwe huurder is wanneer u verhuist, of wanneer de nieuwe huurder de aanpassing niet wilt overnemen, moet u deze, inclusief aansluiting, bevestigingspunten en bevestigingsmiddelen verwijderen. Ook moet alles weer netjes gemaakt worden; gaten en openingen moeten vakkundig en onzichtbaar dichtgemaakt worden.
Inspectie ter plaatse
Wanneer u een ZAV-aanvraag indient, komt een medewerker van Vanhier Wonen eerst bij u langs om ter plekke de situatie te bekijken. Afhankelijk hiervan zal er wel of geen toestemming verleend worden. Mogelijke redenen voor het niet-verlenen van toestemming zijn bijvoorbeeld wanneer kabels door woningen van andere bewoners aangelegd moeten worden, of als het dak binnenkort onderhouden moet worden.
U wilt zonnepanelen
Als huurder van een woning dat een ‘eigen’ dak heeft (dus niet wanneer u in een appartementencomplex woont) mag u onder bepaalde voorwaarden en na goedkeuring op uw ZAV-aanvraag, door een erkende installateur zonnepanelen op het dak van uw woning laten aanbrengen.
Van tevoren moet u een aantal zaken zelf onderzoeken:
Voldoet de draagconstructie van uw dak?
Is er asbest aanwezig? Hiervoor moet u een asbest Risico Inventarisatie & Evaluatie (RI&E) laten uitvoeren.
Is uw elektrische installatie geschikt voor het aansluiten van het systeem?
Moeten er nieuwe groepen aangelegd worden in de meterkast?
Is een nieuwe elektriciteitsmeter nodig?
Alle kosten die hierbij komen kijken zijn voor uw eigen rekening. Werkzaamheden aan de meterkast moeten ook altijd door een erkende installateur uitgevoerd worden.
U wilt airconditioning
Ook een airco unit mag alleen geplaatst worden door een erkende installateur. Het is niet toegestaan om leidingen, de condensor of andere onderdelen van de airco aan de gevel van de woning aan te brengen, te plaatsen of te bevestigen. Dat is precies de reden waarom u, voordat de airco installateur begint met de werkzaamheden met Vanhier Wonen moet overleggen waar de buiten-unit geplaatst wordt, hoe en waar de doorvoeren worden gemaakt en hoe de binnen-unit wordt bevestigd.
Voorwaarden ZAV
De precieze voorwaarden en een uitgebreide omschrijving van wat wel en niet mag, kunt u lezen in de brochure “Zelf aangebrachte veranderingen ZAV’s”. Via het aanvraagformulier op onze site kunt u eenvoudig uw ZAV aanvragen. U mag natuurlijk ook rechtstreeks contact met ons opnemen, wij helpen u graag verder.