Bouw woningen Banholt en Sint Geertruid gestart .
Foto v.l.n.r. Peter Ravestein (manager Wonen van Vanhier Wonen) – Wiel Dreessen (wethouder gemeente Eijsden-Margraten) – Sjraar Cox (burgemeester gemeente Eijsden-Margraten) – Leon Creugers (directeur-bestuurder Vanhier Wonen) Foto Daphne Dumoulin
Vanhier Wonen
bouwt 10 patiobungalows in Banholt
en Sint Geertruid
Levensloopbestendig wonen in Banholt en Sint Geertruid
In Banholt gaat het om vijf levensloopbestendige woningen in het plan “Mheerderweg Noord”. Deze komen te liggen achter de Mheerderweg, in het verlengde van de St. Gerlachusstraat. Ook aan de Laathof in Sint Geertruid gaat Vanhier Wonen vijf levensloopbestendig woningen bouwen. Levensloopbestendig wil zeggen dat huurders op alle momenten van hun wooncarrière in deze woningen kunnen wonen. De woningen zijn dus niet alleen geschikt voor starters en kleine gezinnen, maar ook voor senioren en voor mensen met een lichamelijke beperking en/of een zorgvraag.
Duurzaam en betaalbaar
Deze patiobungalows voor de sociale huursector zijn ‘gasloos’ (bijna energieneutraal) en hebben een woonoppervlak van circa honderd vierkante meter, twee slaapkamers, een berging en parkeergelegenheid op eigen terrein. Wethouder Wiel Dreessen van de gemeente Eijsden-Margraten: “Passende/betaalbare woningbouw is de basis voor levendige dorpen en gemeenschappen, vitale voorzieningen, verenigingen en scholen, en voor onze lokale/regionale economie”. De verwachting is dat door de realisering van deze levensloopgeschikte woningen de doorstroom van woningen verder op gang komt. Dit zal een positief effect hebben op de leefbaarheid in Banholt en Sint Geertruid.
Thuis in Limburg
Te zijner tijd zullen de woningen via Thuis in Limburg te huur worden aangeboden. Wanneer u eventueel in aanmerking wilt komen voor een van deze woningen, is het aan te raden om u alvast in te schrijven als woningzoekende op www.thuisinlimburg.nl. Dit is kosteloos en geheel vrijblijvend.
Hoe verder
In de toekomst houden wij u via onze website op de hoogte van de vorderingen van de bouw. Mocht u in de tussentijd vragen hebben, neem dan gerust contact met ons op!
Publicatiedatum: 25-04-2022
Automatisch of zelf aanvragen?
De uitkering van de energietoeslag wordt door de gemeente waarin u woont geregeld. Wanneer u al een uitkering ontvangt van de gemeente dan krijgt u de energietoeslag automatisch. Bijvoorbeeld wanneer u een bijstandsuitkering, IOAW, IOAZ of Bbz heeft.
Maar de gemeente kent niet alle inkomens. Ontvangt u bijvoorbeeld alleen AOW of bent u zelfstandig ondernemer en leeft u van het sociaal minimum? Dan komt u misschien ook in aanmerking voor de eenmalige energietoeslag. In dit geval kunt u de toeslag zelf aanvragen. Op de website van de Woonbond leest u wat de richtlijnen zijn om in aanmerking te komen voor de energietoeslag en waar u op moet letten wanneer u deze aanvraagt bij uw gemeente. Neem contact op met uw gemeente om de energietoeslag aan te vragen. Vaak vindt u op de website van uw gemeente ook al meer informatie over de eenmalige energietoeslag.
Voorkom financiële problemen
De afgelopen tijd zijn niet alleen de energieprijzen flink gestegen. Alles wordt duurder en duurder. Heeft u moeite om iedere maand de eindjes aan elkaar te knopen? Dan kan De Voorzieningenwijzer u misschien helpen. De VoorzieningenWijzer is een zeer succesvol hulpmiddel om uw financiële situatie op orde te krijgen én te houden. Zo ontstaat minder risico op schulden. Bent u huurder van Vanhier Wonen en bent u benieuwd wat De VoorzieningenWijzer voor u kan doen? Neem dan contact met ons op.
Collega Bob Elzinga in gesprek met huurder Mark van Brussel
Geen grijs maar groen
Het eerste dat opvalt wanneer we bij de woning van Mark en Winnie aankomen is hoeveel verschillende planten, bomen en struiken in de tuin groeien; een groot verschil met andere tuinen in de straat. “Vroeger was dat wel anders”, zegt Mark. “Toen wij hier vijf jaar geleden kwamen wonen lag worteldoek met daaroverheen kiezel in de voortuin. En achterom lag deels gras en deels bestrating.” Mark vertelt dat de grond zó droog was dat er in het enige perkje in de tuin zelfs geen onkruid meer kon groeien. De oorzaak? Het gebrek aan groen. Want planten, bomen en struiken zorgen voor schaduw en verkoeling en juist dát heeft een tuin nodig. Dat is direct Mark’s belangrijkste tuin-tip: zorg voor groen! “Een onbegroeide schutting vergt ook onderhoud. En een kale muur geeft veel warmte af. De truc is om koelte te brengen in de tuin.”
De hoogte in
In de tuin zijn veel klimplanten aanwezig. “Ideaal voor een kleine tuin”, vindt Mark, “want klimmers nemen nauwelijks ruimte in beslag, geven schaduw, trekken nuttige insecten aan en je creëert al snel een paradijsje.” En dat paradijsje is niet alleen voor uzelf maar ook voor vogels. Zij hebben een plek om een nestje te bouwen en vinden volop voedsel in de plant, bijvoorbeeld kleine insecten. Maar hoe zit het dan met onderhoud? Dat blijkt reuze mee te vallen. Veel klimplanten zoals rozen, clematis, blauwe regen, druiven, trompetbloem en Duitse pijp vragen nauwelijks onderhoud. “Je moet ze begeleiden en aanbinden, dat is eigenlijk het enige. Alleen bruidssluier groeit enorm snel, maar wanneer je die eenmaal per jaar voor de winter flink terugsnoeit, kan hij het volgend jaar weer lekker zijn gang gaan.” Klimplanten zoals klimop en wilde wingerd raadt Mark af “dat wil de woningstichting niet”. Dat komt omdat deze planten zich zelf aan muren vasthechten en het voegwerk kapot maken.
Hergebruik materialen
Een klimplant kan natuurlijk tegen een schutting of muur opgroeien, maar u kunt ook zelf een constructie bouwen zoals Mark op enkele plekken in zijn tuin heeft gedaan. “Met de puntpaalhouders van de bouwmarkt en gecertificeerde balken heb je voor weinig geld al gauw iets stevigs in mekaar geknutseld waar planten overheen kunnen groeien die zichzelf niet hechten.” Zo’n bouwwerk hoeft echt niet sjiek te zijn “het gaat om de planten, die overgroeien het bouwwerk. Ik hergebruik ook veel materialen, zo bespaar ik een hoop kosten.”
Uit eigen tuin
Wat verder opvalt is dat overal in de tuin wel iets eetbaars te vinden is. Mooi in de tuin en ook nog eens lekker op uw bord! Er staan vrij veel frambozen op de wat schaduwrijkere plaatsen. Die moeten wel aangebonden worden, maar vragen verder vrij weinig werk en geven heerlijk fruit. Er zijn bessenstruiken te zien en op plekken waar zon op de grond komt, zijn kruiden geplant die tegen droogte kunnen, zoals rozemarijn, salie en (kruip)tijm. De overige ruimte groeit in de late lente dicht met zichzelf uitzaaiende 1-jarige bloemen of voor gezaaide bloemen en kruiden.
Laat u verrassen
“Er zijn elk jaar weer verrassingen wanneer planten zich ergens hebben uitgezaaid. Soms zijn dat vaste planten die je al ergens anders hebt staan en soms zijn dat onkruiden die je echt niet wilt hebben, zoals paardenbloem.” Volgens Mark zorgen deze ‘verrassingen’ niet voor heel veel extra werk: “vaak is het een kwestie van iets uitsteken wanneer het teveel wordt.” Daar gebruikt hij het liefst een simpele onkruidsteker voor, waarmee hij gemakkelijk en snel ongewenste planten verwijdert en de grond los houdt.
Laat maar lekker gaan
Nu is Mark misschien meer met de tuin bezig dan de gemiddelde huurder. Toch is hij ervan overtuigd dat u geen groene vingers hoeft te hebben of alle planten moet kennen om zelf een mooie groene tuin te hebben. Zijn belangrijkste tip? “Durf om iets uit te proberen en om iets fout te laten gaan. Volgend jaar doe je het dan anders”. En… begin klein! “Ga stapje voor stapje te werk, niet alles hoeft in een keer klaar te zijn. Dan zie je ook beter wat het effect is, wat de zon bijvoorbeeld doet.” Ook bij Mark en Winnie is niet alles perfect in de tuin. Op sommige plekken mogen aangewaaide planten hun gang gaan, “laat maar lekker gaan, dan zien we wel wat het doet.”
Betaalbaarheid
We begrijpen dat in deze tijd waarin alles duurder wordt een huurverhoging extra ongelegen komt. Helaas heeft Vanhier Wonen ook te maken met prijsstijgingen van aannemers en leveranciers. Zelfs met de huurstijging van 2,3% kunnen wij onze kosten niet dekken. Betaalbaarheid is en blijft voor Vanhier Wonen echter een belangrijk punt. Dat is ook de reden dat we hebben besloten om voor alle huurders alléén de inflatie toe te passen. We gaan in 2022 géén huurverhoging doorvoeren waarbij er wordt gekeken naar het inkomen.
Betaling
Wanneer u de huur per automatische incasso betaalt, dan passen wij de huurprijs automatisch voor u aan per 1 juli. Betaalt u uw huur op een andere manier dan moet u zelf het nieuwe huurbedrag aanpassen en/of doorgeven. Bijvoorbeeld wanneer u via internetbankieren of via een derde (zoals een bewindvoerder) betaalt. Mocht u vragen hebben over de huurverhoging, neemt u dan gerust contact met ons op.
Cv-ketel bijvullen
Het is verstandig om de druk van uw cv-ketel goed in de gaten te houden. Deze moet tussen 1,5 en 2 bar zitten. Is hij lager dan 1,5 bar, dan werkt uw radiator onvoldoende waardoor u harder moet stoken om het warm te krijgen in huis. En dit betekent extra stookkosten. Wij raden u aan om de ketel bij te vullen met water. In dit filmpje wordt uitgelegd hoe u uw ketel kunt bijvullen.
Na het bijvullen is het nodig om alle radiatoren te ontluchten. Hoe u dit doet, ziet u in dit filmpje.
Dagelijkse tips
- ’s Nachts en wanneer u niet thuis bent, zet u de verwarming lager. Niet té laag, want dan moet de verwarming weer te hard werken om op te warmen, maar een beetje lager. Bijvoorbeeld naar 15 of 16°C. Op een thermostaatkraan is dit stand 2.
- Sluit de deuren naar koelere ruimtes, bijvoorbeeld de hal, om de warmte binnen te houden.
- Zet iedere dag minimaal een kwartier ramen en/of deuren open om te ventileren. De lucht in een huis dat goed geventileerd is, is relatief droog. Het kost minder energie om droge lucht te verwarmen dan vochtige. Voordat u gaat ventileren kunt u de thermostaat wat lager zetten. Na het luchten kan hij uiteraard weer teruggezet worden in de normale stand.
- Pas uw stookgedrag aan uw bezigheden aan. Bent u aan het schoonmaken of klussen? Dan kan de verwarming best iets lager dan wanneer u rustig zit.
- Door de verwarming 1 graadje lager te zetten, bespaart u al een hoop energie. Trek beter een warme(re) trui aan.
- Verder is het verstandig om de radiatoren vrij te houden zodat de warmte goed de woning in kan. Hang er dus geen gordijn voor en ook de bank kunt u het beste een stukje van de verwarming af zetten in plaats van ertegenaan.
ZAV – Zelf Aangebrachte Verandering
Sommige huurders overwegen om niet langer de verwarming te gebruiken maar over te stappen op een (houtgestookte) kachel of verwarmen via airconditioning. Doorgaans hebben onze woningen geen kachel, open haard en/of airco. Dit betekent dat de huurder deze zelf zou moeten aanbrengen en in dat geval gelden de regels van de ZAV (zelf aangebrachte verandering). De precieze voorwaarden en een uitgebreide omschrijving van wat wel en niet mag, kunt u lezen in de brochure ‘Zelf aangebrachte veranderingen ZAV’s’. Een hout- of pelletkachel staan wij echter niet meer toe vanwege de vervuiling en/of de doorvoer door muur of dak.
Tenslotte
Gebruik de verwarming alleen wanneer het nodig is. En nu de temperatuur buiten weer stijgt kan de thermostaat ook snel weer lager!