Publicatiedatum: 05-05-2022
Geen grijs maar groen
Het eerste dat opvalt wanneer we bij de woning van Mark en Winnie aankomen is hoeveel verschillende planten, bomen en struiken in de tuin groeien; een groot verschil met andere tuinen in de straat. “Vroeger was dat wel anders”, zegt Mark. “Toen wij hier vijf jaar geleden kwamen wonen lag worteldoek met daaroverheen kiezel in de voortuin. En achterom lag deels gras en deels bestrating.” Mark vertelt dat de grond zó droog was dat er in het enige perkje in de tuin zelfs geen onkruid meer kon groeien. De oorzaak? Het gebrek aan groen. Want planten, bomen en struiken zorgen voor schaduw en verkoeling en juist dát heeft een tuin nodig. Dat is direct Mark’s belangrijkste tuin-tip: zorg voor groen! “Een onbegroeide schutting vergt ook onderhoud. En een kale muur geeft veel warmte af. De truc is om koelte te brengen in de tuin.”
De hoogte in
In de tuin zijn veel klimplanten aanwezig. “Ideaal voor een kleine tuin”, vindt Mark, “want klimmers nemen nauwelijks ruimte in beslag, geven schaduw, trekken nuttige insecten aan en je creëert al snel een paradijsje.” En dat paradijsje is niet alleen voor uzelf maar ook voor vogels. Zij hebben een plek om een nestje te bouwen en vinden volop voedsel in de plant, bijvoorbeeld kleine insecten. Maar hoe zit het dan met onderhoud? Dat blijkt reuze mee te vallen. Veel klimplanten zoals rozen, clematis, blauwe regen, druiven, trompetbloem en Duitse pijp vragen nauwelijks onderhoud. “Je moet ze begeleiden en aanbinden, dat is eigenlijk het enige. Alleen bruidssluier groeit enorm snel, maar wanneer je die eenmaal per jaar voor de winter flink terugsnoeit, kan hij het volgend jaar weer lekker zijn gang gaan.” Klimplanten zoals klimop en wilde wingerd raadt Mark af “dat wil de woningstichting niet”. Dat komt omdat deze planten zich zelf aan muren vasthechten en het voegwerk kapot maken.
Hergebruik materialen
Een klimplant kan natuurlijk tegen een schutting of muur opgroeien, maar u kunt ook zelf een constructie bouwen zoals Mark op enkele plekken in zijn tuin heeft gedaan. “Met de puntpaalhouders van de bouwmarkt en gecertificeerde balken heb je voor weinig geld al gauw iets stevigs in mekaar geknutseld waar planten overheen kunnen groeien die zichzelf niet hechten.” Zo’n bouwwerk hoeft echt niet sjiek te zijn “het gaat om de planten, die overgroeien het bouwwerk. Ik hergebruik ook veel materialen, zo bespaar ik een hoop kosten.”
Uit eigen tuin
Wat verder opvalt is dat overal in de tuin wel iets eetbaars te vinden is. Mooi in de tuin en ook nog eens lekker op uw bord! Er staan vrij veel frambozen op de wat schaduwrijkere plaatsen. Die moeten wel aangebonden worden, maar vragen verder vrij weinig werk en geven heerlijk fruit. Er zijn bessenstruiken te zien en op plekken waar zon op de grond komt, zijn kruiden geplant die tegen droogte kunnen, zoals rozemarijn, salie en (kruip)tijm. De overige ruimte groeit in de late lente dicht met zichzelf uitzaaiende 1-jarige bloemen of voorgezaaide bloemen en kruiden.
Laat u verrassen
“Er zijn elk jaar weer verrassingen wanneer planten zich ergens hebben uitgezaaid. Soms zijn dat vaste planten die je al ergens anders hebt staan en soms zijn dat onkruiden die je echt niet wilt hebben, zoals paardenbloem.” Volgens Mark zorgen deze ‘verrassingen’ niet voor heel veel extra werk: “vaak is het een kwestie van iets uitsteken wanneer het teveel wordt.” Daar gebruikt hij het liefst een simpele onkruidsteker voor, waarmee hij gemakkelijk en snel ongewenste planten verwijdert en de grond los houdt.
Laat maar lekker gaan
Nu is Mark misschien meer met de tuin bezig dan de gemiddelde huurder. Toch is hij ervan overtuigd dat u geen groene vingers hoeft te hebben of alle planten moet kennen om zelf een mooie groene tuin te hebben. Zijn belangrijkste tip? “Durf om iets uit te proberen en om iets fout te laten gaan. Volgend jaar doe je het dan anders”. En… begin klein! “Ga stapje voor stapje te werk, niet alles hoeft in een keer klaar te zijn. Dan zie je ook beter wat het effect is, wat de zon bijvoorbeeld doet.” Ook bij Mark en Winnie is niet alles perfect in de tuin. Op sommige plekken mogen aangewaaide planten hun gang gaan, “laat maar lekker gaan, dan zien we wel wat het doet.”
Collega Bob Elzinga in gesprek met huurder Mark van Brussel